Burwell Fire Station

Construction of a new fire station

The project involved the construction of a new single storey fire station, with appliance bay, ancillary spaces and training tower.

The main building was constructed from traditional masonry clad with a metallic rain screen system providing a clear contrast with the appliance bay which utilised a steel frame structure clad with masonry alongside a training tower mocked up to represent a residential house. The scheme utilised an insulated single ply system installed on timber easijoists in a flat and mono-pitch arrangement.

External works included significant concrete hard standing and heavy duty drainage to accommodate fire appliance equipment.

Additional Info

  • Client: Cambridgeshire Fire and Rescue Service
  • Value: £900,000
  • Location: Burwell, Cambridgeshire
  • Architect: Ingleton Wood
  • Programme: 44 weeks
LinkedIn LinkedIn